Visioner og værdigrundlag for Skovdiget
Forord
Mennesket skal være det gennemgående i vores arbejde. Det er det enkelte menneske, vi skal se når vi stiller skarpt med vores tilbud til beboerne. Således er det handicappede menneske ikke interessant, men det er mennesket med handicap vi har fokus på. Kun ved at mødes så ligeværdigt som muligt kan vi gå hele vejen mod vores vision, kun som sådan kan vi fastholde vores fokus på den enkeltes kompetencer og ressourcer.
Ligeledes skal den interne organisation i lige så høj grad være funderet i den ansattes ressourcer og værdier, som denne bibringer organisationen. Kun ved at skabe en organisation med plads til forskellighed, mangfoldighed og gensidig respekt, vil vi kunne opfylde vores vision.
I dette værdisæt har vi forsøgt at arbejde mennesket og glæden ved arbejdet ind i Skovdiget´s konceptuelle fundament. Ja, det er ord. Men ord er fundamentet i vores tankesæt og vi håber, at disse ord kan være en berigelse for alle der er i berøring med Skovdiget.

Idégrundlag
Skovdigets overordnede opgave at skabe et trygt og godt hjem for beboerne, samt at løse myndigheds-, service- og udviklingsopgaver for mennesker med psykiske og fysiske udfordringer primært indenfor ASF, og som dermed må leve med et livslangt handicap.
Opgaverne løses indenfor den gældende lovgivning på området og de rammer kommunalbestyrelsen, socialforvaltningen og Skovdigets bestyrelse har udstukket. I opgave løsningen arbejdes ud fra det enkelte menneskes behov og ressourcer for bedst muligt at sikre dette menneskes plads i samfundet.
Skovdiget er en ressourceenhed og en aktiv sparringspartner i lokale løsninger og tilbud, som tilpasses det enkelte menneske bedst muligt. Vi skal tilbyde dette menneske en tryg og aktiv tilværelse med mulighed for at bryde social isolation gennem styrkelse af den enkeltes mestring af eget liv og identitetsfølelse. Dermed stræber vi også mod maksimal livskvalitet.

Vision
Skovdiget skal samlet fremstå som en fagligt dygtig og menneskelig ressourceenhed. Vi skal være Gladsaxe Kommunes bedste Botilbud.
Visionen skal opnås gennem følgende elementer:
At arbejde i samspil og i åben dialog med beboerne/de pårørende i trit med den samfundsmæssige udvikling.
At være flerstrengede, mangfoldige og kreative i metoder udtryk.
At fremstå med faglig og menneskelig kompetence.
At indfange, udforske og udvikle ny viden om autisme og tilsvarende handicap. Best Practise skal nedskrives og formidles medarbejderne i mellem. Hermed sikres tilbuddets sammenhæng og kvalitet.
At være et ressourcecenter som beboere og pårørende er trygge ved at kontakte.
6. At medvirke til at kvalificering af den service og de muligheder, som både samfund og lokalsamfund skal tilbyde borgerne og derigennem bidrage til forbedring af beboernes livsvilkår.
At arbejde med en pædagogisk tilgang der tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang til andre mennesker, ved systematisk inddragelse af de kognitive teorier og behandlingsformer, samt ved en udpræget vægtning af det positive.
At konceptuelt hvile på en konstruktivistisk forståelse af mennesket i dets miljø.
Elementerne udgør samtidig en række succeskriterier, som vi kan anvende til at evaluere indsats og daglige arbejde med.

Identitet
Skovdiget ser sin opgave som en bred vifte af tilbud inde for autisme- og handicapområdet. Vores primære roller er igangsætter, katalysator, koordinator og sparringspartner. Vi prioriterer at samarbejde med den enkelte beboer, dennes netværk og andre interessegrupper.
Skovdiget er et bosted hvor folk føler sig velkomne og har lyst til at være. Både personale og beboere. Der er åbenhed overfor at gå i dialog og spille sammen med omverdenen. Der er altid villighed til at drøfte og diskutere idéer, projekter og aktiviteter.
Skovdiget arbejder bevidst med at praktisere og præsenterer en god balance mellem faglighed og menneskelighed, mellem at være generalister og specialister. Vi tilstræber at praktisere en personlig professionalisme og at håndtere vores ekspertrolle med en vis ydmyghed. Der er meget vi ved om vores fagområde og måske lige så meget vi ikke ved.

Værdigrundlag
Skovdiget skal fungere som en teamorganisation, hvor den enkeltes kompetencer ses, værdsættes og inddrages til at kvalificere teamets daglige arbejde. Samarbejdet baseres på ligeværdige relationer med en høj grad af informationsspredning, fælles teamopgaver, samt klare opgave- og ansvarsfordelinger.
Der lægges vægt på en åben og uhøjtidelig, men samtidig respektfuld samarbejdstone og et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, der genererer overskud, rummelighed og arbejds- og livsglæde. Det må godt være lystbetonet at gå på arbejde, og der skal være muligheder for, at den enkelte medarbejder udvikler sig fagligt og menneskeligt. Den enkelte medarbejder har ansvar for at vedligeholde og fastholde den åbne dialog i det daglige arbejde, således at små problemer ikke vokser sig store fordi man ikke indgår i den åbne og trygge dialog på Skovdiget.
Det faglige udviklingsarbejde er præget af lyst, åben dialog og villighed til at udforske og nytænke i aktivt samspil med kolleger, beboere, pårørende, interessegrupper og andre aktører på området. Der arbejdes i henhold til den enkelte beboers ressourcer, kapacitet og omstillingsvillighed i en helhedsorienteret og tværfaglig indsats.
Skovdiget´s møde med omverdenen er præget af åbenhed, lydhørhed samt villighed til at yde den bedst mulige service. Den faglige kompetence kombineret med menneskelig indlevelse sikrer en kvalificeret dialog, sparring, rådgivning og støtte til alle som bor og lever deres liv på Skovdiget.
Med venlig hilsen
Personalet på Skovdiget
